L’okonomiyaki letteralmente okonomi: “ciò che vuoi” e yaki: “alla griglia”. E’ un piatto agro-dolce giapponese che ricorda nella forma il pancake americano. Vi sono diverse varianti di questa pietanza, fra le quali si è distinta quella cucinata nella regione del Kansai per questo l’okonomiyaki viene anche definito come la “pizza di Osaka”. L’impasto comprende, tra i vari ingredienti, fettine di foglie di verza, acqua, farina di grano e uova. Vengono aggiunti, a seconda dei gusti, carne, calamari, gamberi eccetera. La pietanza viene cucinata anche in casa utilizzando normali padelle.
“Okonomi” literally means “whatever you want”, while “yaki” means “grilled”. It’s a sweet and sour Japanese dish shaped like an American pancake. There are several variations of this dish, the most famous being the one cooked in Kansai region (that’s why okonomiyaki is also known as “Osaka pizza”). Among the different ingredients we can find savoy cabbage leaves, water, wheat flour and eggs. You can add meat, squid, shrimps, etc., according to taste. The dish can be also cooked also at home, using regular pans.
Allergeni :
Cereali contenenti glutine // Cereals containing gluten
Crostacei e prodotti a base di crostacei // Crustaceans and products thereof
Uova e prodotti a base di uova // Eggs and products thereof
Pesce e derivati // Fish and products thereof
Soia e derivati // Soybeans and products thereof
Molluschi e prodotti a base di molluschi // Molluscs and products thereof